Hyra en husvagn

Alla har inte ekonomi eller möjlighet att ha en egen husvagn. Trots det är det fullt möjligt att ta en husvagnssemester. Man kan till exempel hyra en husvagn. Både företag, campingar och privatpersoner hyr ut husvagnar varje år och många nappar på det. Men vad bör man tänka på?

Skriv kontrakt

Om man väljer att hyra en husvagn bör man alltid se till att det skrivs ett kontrakt. I det ska det framgå när och var husvagnen hämtas, samt när och var den ska lämnas. Det ska också framgå vilken skick vagnen är i och om några särskilda skador finns. Det är också klokt att se till att en lista med inventarier följer med. Då kan man med en gång kolla upp att det inte saknas något. I kontraktet bör det också framgå vem som ska stå för eventuella skador, om husvagnen får flyttas på och så vidare.

Hyra uppställd husvagn

I de allra flesta fall är det som så att man hyr en uppställd husvagn. Då står den på plats på en camping och ofta har den förtält med mera uppsatt. Det är med andra ord bara att flytta in med en gång. Många gånger kan det vara så att husvagnen är helt rökfri. Då ingår även förtältet. Det betyder att man inte får röka inne. Det kan även vara så att husdjur och barn inte får vara med i husvagnen.

Priserna

I regel kan priserna för att hyra en husvagn variera stort. Om husvagnen står på en lyxig camping, om den är av nyare modell och har olika finesser blir hyran ofta dyrare än för en äldre vagn som står på en naturcamping utan rinnande vatten och el. Man bör räkna med att betala omkring 8000 kronor i veckan för att hyra en husvagn under högsäsong. Då ingår inte eventuella duschar om campingen har myntinkast för dem. Om husvagnen ska transporteras omkring kommer inte heller extra bensin att ingå. Eventuella avgifter som tillkommer på färjor med mera får den som hyr husvagnen också stå för.

Ansvar

När man hyr en husvagn är det viktigt att man tar ansvar för vad som händer. Om det börjar lukta konstigt i vagnen kan det vara bra att se över gasolen innan man tänder ljus eller skapar gnistor på annat sätt. Om något annat går sönder bör man också kontakta husvagnens ägare, eller ersätta det som gått sönder med en ny sak.