Montering av tältet

Många tror att det bara är att montera upp tältet och sedan är man klar. Riktigt så lätt är det dock inte och många har antagligen kommit på det när de redan är ute och det är dags att sova. Då är det lite sent. När man köper ett tält bör man alltid prova att montera det hemma, gärna i trädgården så att man vet hur allt fungerar och så att man ser att allt finns med. Det kan vara klokt att lägga ner lite extra tältlina och tältpinnar så att det alltid finns lite extra.

Markera upp

I samband med att tältet provmonteras kan det vara klokt att markera upp de olika delarna. På så sätt vet man med en gång hur delarna ska sitta ihop. Det är bra att använda reflekterande tejp eller färg som syns bra även om ljuset är svagt.

Montera stora tält

Ett litet tält för två eller fyra personer är sällan svårt att montera. Det kan dock vara lite värre att montera ett större tält likt dem som används som samlingsplatser inom militären, försvarsmakten eller hos scouterna. Ett sådant tält är ofta omöjligt att montera för en ensam person. Man behöver i regel vara minst två för att lyckas. Det är stora tygstycken, stänger och linor som ska hanteras.

En otillräckligt spänd duk ger problem

Oavsett om det är ett litet eller stort tält som sätts upp gäller det att ha koll på duken. Om den spänns för mycket på ett ställe kanske tältet inte kan sättas upp i övrigt. Om man spänner den för lite är dock risken stor att eventuellt regn kan fastna på duken och då kan tältet gå sönder. Det finns också en viss risk för att man fastnar i en hängande tältduk, eller att man slår i huvudet i den på natten.