Att campa i en skåpbil

Camping blir allt populärare bland unga, medelålders och äldre. Man kan campa på flera olika sätt. Vissa väljer att bo i tält, andra i husvagn och vissa i husbil. Ett annat alternativ är att skaffa en skåpbil som man gör om. Man kan faktiskt göra en hel del i bilen och det är inte speciellt svårt att få den beboelig. Man vad bör man tänka på om man vill campa i en skåpbil?

Inreda bilen effektivt

Det går att inreda en bil på flera olika sätt. Ett alternativ är att köpa praktisk bilinredning som är specialanpassad för bilmodellen. På verktygstavlor kan man hänga upp smycken, redskap, handdukar och mycket annat. I verktygsskåp kan man förvara kläder och hurtsar kan användas för att förvara alla möjliga olika saker. På hurtsarna kan man sedan lägga en tjockare madrass, och vips har man fått en kombinerad säng och soffa.

Vad kostar det att få bilen i ordning?

Om man köper en ny skåpbil behöver man inte lägga massor av tid på att renovera den. Då är det istället bilens insida man kan lägga pengar på. Hur mycket det kostar varierar beroende på hur mycket man kan göra själv. Ju mer man kan fixa på egen hand, desto längre kan man komma ner i pris. Det behöver egentligen inte bli speciellt dyrt. Man kan använda sig av relativt billiga material och man behöver inte inreda bilen med mer än vad man behöver.

Fördelar med att campa i skåpbil

Det finns flera fördelar med att campa i en skåpbil, i alla fall om man är ensam. För det första kan man köra lika snabbt som en vanlig bil. Om man åker omkring med en husvagn får man bara köra i 80 kilometer i timmen. En skåpbil kan köra i normal hastighet. En annan fördel är att man kan stanna i princip var som helst för att sova. En skåpbil drar inte heller uppmärksamhet till sig på samma sätt som en husbil och de drabbas inte heller av inbrott lika ofta.

Om man jämför camping i skåpbil med att campa i ett tält är en fördel att man kommer upp lite mer från marken. Dessutom är man mer skyddad från väder och vind. Skulle det börja åska är man väldigt utsatt i ett tält men i en skåpbil klarar man sig bra.

Vilka faciliteter kan vara svårt att ordna?

I en skåpbil kan det vara svårt att ordna med matlagningsmöjligheter. Man kan inte heller räkna med att man får plats med massor av tallrikar och glas. Ett picknickset med glas, bestick och tallrikar kan vara bra. Laga mat får man göra på en campingplats eller så får man köpa färdig mat. Även toalett kan vara svårt att ordna. Det kan dock gå att sätta in en husvagnstoalett om det finns plats.