Det där med gasol

Gasol, det är det som driver husvagnens kylskåp när man står stilla. Gasolen används för att driva ugnen, för att laga mat på plattorna och i vissa fall också för att värma husvagnen. Men är den farlig?

Gasolläckage

Ibland kan det hända att de ledningar gasolen går i börjar läcka. Det är av den anledningen man varje år bör provtrycka husvagnens gasolanordning. Det kan göras hos de flesta besiktningsanläggningar. Om gasolen börjar läcka kommer gasen att fylla husvagnen och den kan sedan antändas av en liten gnista. Det kan leda till en stor explosion.

Matlagning i husvagnen

När man anländer till en camping kopplar de allra flesta först upp sig på el. Då kan kylskåp och eventuell ugn drivas med elen istället. Ofta kan även värmen ske genom el. Att laga mat på plattorna i husvagnen sker dock fortfarande genom gasol. Det är enkelt att tända plattorna och att släcka dem. Matlagningen går till som vanligt men man bör undvika att tappa eller spilla på spisen. Man bör också vara medveten om att maten väldigt fort blir mycket varm och det är lätt hänt att den bränns.